LIIKUNNAN PUOLESTA JO VUODESTA 1941
Pieni maalaisseura Kalvolan Isku perustettiin 6.1.1941 Kutilan työväentalolla. Alkujaan seuran nimi ei ollut lyhyt ja naseva Kalvolan Isku, vaan siitä käytettiin nimeä Kalvolan voimistelu- ja urheiluseura Isku. Uuden urheiluseuran ensimmäisiä lajeja olivat hiihto, retkeily, voimistelu, pyöräily, pesäpalloilu ja opintokerho-toiminta. Nimensä mukaisesti seurassa toiminta lähti vilkkaasti käyntiin voimistellen ja urheillen.
Hiihtokilpailuja ryhdyttiin järjestämään heti, kun vain lumi maahan oli satanut. Hiihtokilpailuja olikin ensimmäisen kevään kuluessakin jo useat - tietenkin työväentalon lähiympäristössä. Voimisteluharjoituksetkin käynnistyivät työväentalolla hyvissä ajoin ennen kuin kevätnurmi kutsui nuoret voimistelemaan ulkosalle. Parhaat voimistelijat lähetettiin jopa Hämeenlinnaan kilpailemaan kullasta ja kunniasta.
Iskulaiset halusivat juhlistaa ensimmäistä vuottansa syksyisillä iltamilla, jossa ahkerimmille ja menestyneimmille seuralasille jaettaisiin palkinnot vuoden aikana saavutetuista loistavista voitoista ja mestaruuksista. Mutta nopeasti paheneva maailmantilanne vei lopulta 25.6.1941 Suomen jatkosotaan Neuvostoliittoa vastaan, eikä iltamia voitu järjestää. Sotavuosien vuoksi Iskun toiminta näytti jäävän vain vajaan vuoden mittaiseksi.
Kuitenkin taloudenhoitajan tarkkaavaisuuden ansiosta seuran ja sodassa olleiden jäsenten liitto-ja piirimaksut oli hoidettu sotavuosienkin ajalta. Ja kun tammikuussa vuonna 1945 jälleen kokoonnuttiin katsastelemaan seuran tilaa, todettiin että seura on valmis jälleen toimimaan. Toiminta pyörähtikin uudestaan vauhdilla käyntiin ja sitä samaa vauhtia on riittänyt näihin päiviin asti - milloin hieman enemmän, milloin hiukan vähemmän.
Isku osallistui ensimmäisen kerran TUL:n liittojuhlille jo vuonna 1946. Mukana oli peräti 63 voimistelijaa. Liittojuhlilla oli silloin, jos vain mahdollista, vieläkin suurempi merkitys kuin nykypäivänä seuraihmisille, jotka olivat harjoitelleet esiintymisnumeroitaan omissa pienissä voimistelusaleissa. Yhteydenpito muihin seuroihin oli vaikeampaa kuin nykyään ja liittojuhlilla oli todellisen urheilujuhlan tuntua, kun iskulaiset saivat tavat muita urheilunystäviä.
1947 Iskuun perustettiin seuralle alaosasto. Taljalassa toimiva alaosasto oli nimeltään Taljalan Tahto. Näin taljalalaiset saattoivat järjestää omia voimistelu- ja urheilutapahtumia ilman, että aina tarvitsi lähteä "kylälle".
50-lukua voisi kuvailla "hankkimisen"-vuosikymmeneksi. Silloin seuralle hankittiin niin ensimmäinen verryttelypuku, kirjoituskone kuin ihka oma kioskikin. Lasitehtaan lähellä sijainnutta kioskia vuokraamalla saatiin seuralle hiukan myös lisävaroja. Perinteikkäät lajit kuten hiihto, yleisurheilu, voimistelu ja pesäpallo pitivät pintansa, mutta saivat rinnalleen uusia lajeja, kuten pyöräilyn. 50-luvulla käytiin toki jälleen kahdesti voimistelemassa liittojuhlilla Helsingissä.